img/gastronomia.jpgΔεν υπάρχουν εικόνες

Ελαιόψωμο

Μια πολύ πετυχημένη συνταγή ψωμιού φτιαγμένη με τις αγαπημένες και νηστίσιμες ελιές!


Τι θα χρειαστούμε

  • 1/2 κιλό αλεύρι.
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι.
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη.
  • 5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο.
  • 20 ελιές κομμένες στα τέσσερα.
  • 1 φακελάκι μαγιά.
  • Λίγες σταγόνες ξύδι.
  • Χλιαρό νερό.


Πως θα το φτιάξουμε

1.Βάζουμε σε μια λεκανίτσα το αλεύρι το αλάτι, την μαγιά, και τη ζάχαρη.
2. Ανακατεύουμε λίγο και ανοίγουμε μια λακκούβα στη μέση, ρίχνουμε το λάδι, λίγες σταγόνες ξύδι και λίγο νερό.
3. Αρχίζουμε και ζυμώνουμε προσθέτοντας νερό σταδιακά μέχρι η ζύμη να γίνει ομοιόμορφη και να μην κολλάει στα χέρια.
4. Όταν είναι έτοιμη η ζύμη μας την ανοίγουμε με το χέρι και ρίχνουμε μέσα τις τεμαχισμένες ελιές και ζυμώνουμε ώστε να πάνε παντού.
5. Λαδώνουμε εξωτερικά το ψωμί και το τοποθετούμε σε ταψί. Αφήνουμε το ψωμί να φουσκώσει σε ζεστό μέρος 2 ώρες περίπου.
6. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170-180 βαθμούς περίπου 40-50 λεπτά Προσέχουμε όταν είναι έτοιμο το ψωμί να μην βγαίνουν οι ελιές έξω γιατί στο ψήσιμο θα καούν.

Ελαιόψωμο