img/gastronomia.jpgΔεν υπάρχουν εικόνες

Λαχανοσαρμάδες ή Γιαπράκια

Τα γιαπράκια (ή «λαχανοσαρμάδες» στα..πρωτευουσιάνικα) είναι το απόλυτο φετίχ της κοζανίτικης κουζίνας! Είναι χριστουγεννιάτικος μεζές γιατί συμβολίζει το φάσκιωμα του Χριστού, έτσι όπως το λάχανο τυλίγει τον κιμά. Πόλεμος ξεσπάει ανάμεσα στις νοικοκυρές για το ποια θα κάνει τα πιο πετυχημένα, με τους απανταχού γιαπρακοφάηδες να ορμάνε στις γάστρες και να δοκιμάζουν. Ειδικά αν γιορτάζει το σπίτι κάποιον Χρήστο, Μανώλη κλπ, οι νοικοκυρές ξεκινούν 2 μέρες πριν την ετοιμασία φτάνοντας μέχρι και τα 300-400 κομμάτια, από τα οποία δεν περισσεύει ούτε ένα!! Λόγω της αρμιάς διατηρούνται σε δροσερό μέρος μέχρι τα Φώτα για να κερνιούνται οι καλεσμένοι στις γιορτές και ετσι δεν υπάρχει πρόβλημα. Ο σωστός κοζανίτης μπορεί να φάει μια κατσαρόλα στην καθισιά του χωρίς υπερβολή!


Τι θα χρειαστούμε

  • Γέμιση:
  • 500 γρ μοσχαρίσιος κιμάς
  • 500 γρ χοιρινός κιμάς
  • 1 φλ ρύζι
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο τριμμένο στον τρίφτη
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • κόκκινο πιπέρι
  • μπούκοβο
  • 1 κουταλιά της σούπας πελτές ντομάτας
  • 1 φλ του καφέ κρασί μαύρο ή κόκκινο
  • χυμό απο 1 λεμόνι ή 1 κουτ. Γλ. ξινό (μπαχαρικό)
  • 1 κουταλιά της σούπας φυτίνη
  • Αρμιά (φύλλα λάχανου τουρσί για λαχανοσαρμάδες)
  • πελτές/li>


Πως θα το φτιάξουμε

1. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο σκεύος
2. Παίρνουμε τα φύλλα από το λάχανο και τα κόβουμε στο μέγεθος που θέλουμε να κάνουμε τα γιαπράκια
3. Βάζουμε γέμιση και τυλίγουμε το φύλλο σφιχτά (σα ντολμάδες)
4. Αραδιάζουμε τα γιαπράκια σε σειρές σε μια κατσαρόλα. Στον πάτο της κατσαρόλας βάζουμε το σκληρό μέρος απ το λάχανο, για να μη κολλήσουν τα γιαπράκια και απομείνουμε με την όρεξη!!
5. Διαλύουμε στο αρμόζουμο πελτέ ντομάτας ανάλογα με το πόσο κόκκινα τα θέλουμε και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα
6. Στύβουμε ένα λεμόνι και ρίχνουμε λίγη φυτίνη και λάδι.
7. Σκεπάζουμε τα γιαπράκια με φύλλα από το λάχανο, ρίχνουμε αρμόζουμε και τα αφήνουμε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά. Θα είναι έτοιμα μόλις μαλακώσουν τα φύλλα απ το λάχανο
Αντί για νερό ρίχνουμε αρμόζουμο για να τα βράσουμε
** Σερβίρονται κρύα με λεμόνι και μπούκοβο, ιδανικός μεζές για το τσίπουρο ή το κρασί

Λαχανοσαρμάδες ή Γιαπράκια