img/gastronomia.jpgΔεν υπάρχουν εικόνες

Σαλάτα Ρόκα με Λιαστές Τομάτες και Παρμεζάνα

Μια υπέροχη σαλάτα με τρυφερή ρόκα και λιαστές ντομάτες. Η καταπληκτική της γεύση είναι τόσο ολοκληρωμένη, που δεν χρειάζεται να προσθέσετε ούτε αλάτι. Όσο για το άρωμά της, γλυκό και καπνιστό από τις λιαστές ντομάτες, σε συνδυασμό με την οξύτητα του balsamicο και το φίνο άρωμα του μελιού, θα απογειώσει τις αισθήσεις σας!

Τι θα χρειαστούμε

  • Για την σαλάτα...
  • 100 γρ. baby ρόκα
  • 10 λιαστές τομάτες
  • 2 κ. σούπας κουκουνάρι

Διαβάστε περισσότερα...

Σαλάτα Ρόκα με Λιαστές Τομάτες και Παρμεζάνα

Νηστίσιμα πιτάκια με πάστα ελιάς

Τι θα χρειαστούμε

  • 1 πακέτο χωριάτικο φύλλο κρούστας
  • 4 κ.σ. Άλτις Soft λιωμένο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • ½ κιλό πατάτες βρασμένες και τριμμένες σε χοντρό τρίφτη
  • 1 μέτρια ντομάτα τριμμένη και στραγγισμένη καλά για να φύγουν τα υγρά της
  • 1 κ.σ. πελτέ τομάτας
  • 1 κ.γ. θυμάρι

Διαβάστε περισσότερα...

Νηστίσιμα πιτάκια με πάστα ελιάς

Λαχανοσαρμάδες ή Γιαπράκια

Τα γιαπράκια (ή «λαχανοσαρμάδες» στα..πρωτευουσιάνικα) είναι το απόλυτο φετίχ της κοζανίτικης κουζίνας! Είναι χριστουγεννιάτικος μεζές γιατί συμβολίζει το φάσκιωμα του Χριστού, έτσι όπως το λάχανο τυλίγει τον κιμά. Πόλεμος ξεσπάει ανάμεσα στις νοικοκυρές για το ποια θα κάνει τα πιο πετυχημένα, με τους απανταχού γιαπρακοφάηδες να ορμάνε στις γάστρες και να δοκιμάζουν. Ειδικά αν γιορτάζει το σπίτι κάποιον Χρήστο, Μανώλη κλπ, οι νοικοκυρές ξεκινούν 2 μέρες πριν την ετοιμασία φτάνοντας μέχρι και τα 300-400 κομμάτια, από τα οποία δεν περισσεύει ούτε ένα!! Λόγω της αρμιάς διατηρούνται σε δροσερό μέρος μέχρι τα Φώτα για να κερνιούνται οι καλεσμένοι στις γιορτές και ετσι δεν υπάρχει πρόβλημα. Ο σωστός κοζανίτης μπορεί να φάει μια κατσαρόλα στην καθισιά του χωρίς υπερβολή!


Διαβάστε περισσότερα...

Λαχανοσαρμάδες ή Γιαπράκια

Ελαιόψωμο

Μια πολύ πετυχημένη συνταγή ψωμιού φτιαγμένη με τις αγαπημένες και νηστίσιμες ελιές!


Τι θα χρειαστούμε

  • 1/2 κιλό αλεύρι.
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι.
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη.
  • 5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο.
  • 20 ελιές κομμένες στα τέσσερα.
  • 1 φακελάκι μαγιά.

Διαβάστε περισσότερα...

Ελαιόψωμο

Η συνταγή του James Bond με ελιά «Αυλόκηπος»

Τι θα χρειαστούμε

  • 3 μεζούρες τζιν
  • 1 μεζούρα βότκα
  • 1/2 μεζούρα Kina Lillet
  • Πάγος

Διαβάστε περισσότερα...

Η συνταγή του James Bond με ελιά «Αυλόκηπος»

Μπαλίτσες με ελιές και παρμεζάνα

Τι θα χρειαστούμε

  • 20 πράσινες ελιές γεμιστές με πιπεριά «Αυλόκηπος»
  • 75γρ παρμεζάνα
  • 60γρ βούτυρο παγωμένο σε κομματάκια
  • 100γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • αλάτι
  • πιπέρι καγιέν

Διαβάστε περισσότερα...

Μπαλίτσες με ελιές και παρμεζάνα

Dry Gin με ελιά «Αυλόκηπος»

Η κλασική extra dry συνταγή


Τι θα χρειαστούμε

  • 1/4 μεζούρας ξηρό βερμούτ (Νoilly Prat ή Martini Extra Dry στο πράσινο μπουκάλι)
  • 2½ μεζούρες τζιν
  • 1 πράσινη ελιά που έχουμε μαρινάρει σε ξηρό βερμούτ
  • παγάκια

Διαβάστε περισσότερα...

Dry Gin με ελιά «Αυλόκηπος»